Avilius Bloggen | Kan man føle sig ensom, selvom man har 1523 følgere?
Book
en tid!
Avilius Bloggen

Kan man føle sig ensom, selvom man har 1523 følgere?

Følelsen af at høre til er en universel forudsætning for os mennesker – så hvorforfor er der så mange af os, der føler os ensomme?

Skrevet 29/02/20 af Anna-Regitze Vejby Voss

Foto af Anne Krogh

At slå op med sin kæreste, at flytte til en anden by, at miste en vigtig person i sit liv eller at skulle være alene på Valentines Day er alle ting, der kan fremkalde en følelse af ensomhed.

At have følelsen af "at man hører til" er universelt for os mennesker. Vi kan derfor reagere psykisk og fysisk på at føle os uden for et fællesskab. Ensomhed er ikke nødvendigvis fraværet af samvær. Man kan føle sig ensom, selvom man er omgivet af mennesker, hvis man ikke oplever et gensidigt nærvær. Man kan også sagtens være alene uden at føle sig ensom. Ensomhed er altså en subjektiv følelse.

Behovet for at være social varierer fra person til person. Vi kender måske en person som har en eller to gode venner og trives. Måske kender vi også en person, der har brug for at være en del af en større gruppe og konstant skal være omringet at mennesker for at få behovet opfyldt. Universelt er det dog, at vi har brug for relationer til at opfylde vores sociale behov.

Ungdommen har det sværere og føler sig mere ensomme end nogensinde før. På Facebook får vi flere og flere venner. På Instagram følger vi flere og flere personer - hvordan hænger det lige sammen?

Hvordan vi forstår de sociale arenaer, er grundlæggende og essentielt for vores forståelse af gode og sunde relationer. Det kan være svært at skelne mellem dem, man følger på sociale medier, ens bekendte, facebookvennerne og de tættere relationer i år 2020, hvor alt er flydende og udefinerbart.

”Jeg har de allerbedste venner. Jeg er glad for mit studie. Jeg elsker min familie. Jeg har et ret fedt job. Meeeeen, jeg har alligevel en følelse af at være ensom, når jeg fredag aften ligger på sofaen og ser grineren stories fra hvad alle laver.”

— Veninde, 22

3 gode råd mod ensomhed

Vær opmærksom på din sociale medievirkelighed

Det kan være vigtigt at begrænse ens verden på sociale medier. Ofte følger vi en masse profiler på Instagram, som vi ikke kender personligt. Har du nogen idé om, hvem du følger og hvad det gør ved dig?

I stedet for at følge 100 mennesker, kan det være en idé at følge færre profiler og i stedet følge nogle, som tilføjer værdi i dit liv. Det vil hjælpe dig til at fokusere på de relationer og personer, der er betydningsfulde for dig.

Tal om det

Ensomhed er en naturlig følelse, men hos mange bliver det en farlig størrelse, fordi vi ikke tør snakke om det. Sig ordene højt og helst til andre mennesker. De regionale sundhedsprofiler viser at 10-12 % af unge mellem 16-29 år ofte eller altid føler sig ensomme. Det tal kan vi modvirke ved først og fremmest at sætte ord på det. Husk: Du er ikke alene!

Vi er hinandens verden

Vi bærer hinandens liv mellem fingrene, og vi bliver nødt til at tage ansvar for dem, vi omgås med. Husk at spørge ind til dine venners velbefindende. Mentalt velbefindende er mindst ligeså vigtigt som det fysiske, vi kan bare godt glemme det engang imellem, fordi vi ikke altid kan se de psykiske symptomer.

Kan man føle sig ensom selvom man har 1523 følgere på Facebook? Svaret er et klart, tydeligt og rungende ja. Ensomhed er en subjektiv størrelse, men vi har alle brug for gode relationer i livet for at trives. Vi har brug for at få en ægte, fysisk krammer af en god ven og ikke bare et anerkendende ”thumbs up”, når livet er hårdt. Det er grundlæggende i vores menneskelige natur og i vores fundamentale motivation at et tilhørsforhold til andre mennesker skal finde sted.

Manglen på tætte relationer kan vise sig ved psykologiske problemer. Vi ser i stigende grad at flere og flere unge kæmper med angst, depression, ensomhed og kæresteproblemer. Manglen på et minimum af relationer kan altså ses som en sundhedstrussel, hvorfor kroppen rent overlevelsesagtigt reagerer, sådan at vi mærker ensomhedsfølelsen. Vi kan forebygge, at disse psykologiske problemstillinger optræder ved at tale om ensomheden, være opmærksomme på hinanden og ikke mindst være opmærksom på, hvordan vi opfatter den sociale medievirkelighed.

Velkommen til Avilius!

Et terapihus for unge, af unge. Vi laver individuel terapi og gruppeterapi til dig, der har brug for nogen at tale med.

Random artikler

09/04/24

Sådan foregår første samtale

Hvad sker der bag terapirummets lukkede døre? Kom med, når vi inviterer indenfor til første samtale hos Avilius!

Skrevet af Ellen Holst, Oscar Lui Bjerre & Caroline Lautrup

09/01/20

Hvorfor er det så svært at være ung?

Halvdelen af vores generation har det ikke godt. Vi er en generation i mistrivsel – men hvorfor?

Skrevet af Avilius-holdet

Avilius Bloggen

Er Avilius det rigtige for dig?

Book en tid direkte eller skriv til os her! Så vender vi tilbage hurtigst muligt.

I tvivl? Ring til os på 74 44 44 69!

Det er ok bare at være nysgerrig.

Uanset om du er klar til at starte i terapi, har konkrete spørgsmål eller bare vil vide lidt mere om os, kan du skrive til os her. Vi svarer i løbet af et par dage.

“Én dag af gangen med min ryg op af muren, hovedet helt i vejret og benene på jorden” — Artigeardit, Stå Op Gå Ned
“For there is always light, if only we’re brave enough to see it – if only we’re brave enough to be it” — Amanda Gorman, The Hill We Climb
“Den der ønsker at leve livet om, har overhovedet ikke levet” — Karen Blixen, 1932
“The only way out is through” — Iceage, Lockdown Blues
“Hvis du kunne gøre det hele igen, ville du gøre det hele igen” — Caspar Eric, Alt hvad du ejer