Avilius Bloggen | Sådan foregår første samtale
Book
en tid!
Avilius Bloggen

Sådan foregår første samtale

Hvad sker der bag terapirummets lukkede døre? Kom med, når vi inviterer indenfor til første samtale hos Avilius!

Skrevet 09/04/24 af Ellen Holst, Oscar Lui Bjerre & Caroline Lautrup

Når jeg går ned ad gangen på Avilius minder det mig om at være otte år og se Monsters Inc. for første gang – en lang række af lukkede døre, med hver sin unikke historie inde bagved. Men det kan også virke mystisk og hemmeligt, hvilket kan få nysgerrigheden til at melde sin ankomst.

Det er nemlig det intime rum, hvor dine inderste tanker og følelser får lov at udfolde sig, eksisterer kun mellem dig og din samtalepartner, og hvor små personlige nøgler dukker op til døre inde i dig selv.

Hvordan føler man sig tryg i sådan et rum? Hvad sker der derinde? Hvordan starter det? 

Lad os starte med at zoome ind på det første møde: 

Jeg har spurgt vores dygtige samtalepartnere Oscar og Ellen, hvad der egentlig sker, når du træder ind af døren på Vesterbrogade 35. Oscar er en af vores gamle travere i Avilius, hvor Ellen er nyt blod indenfor samtalepartnerne. Derfor kan vi afklæde mystikken med blandingen af et etableret og friskt perspektiv på, hvordan det føles at træde ind af dørene på Avilius for første gang.

Hvad sker der, når man står og buzzer på Vesterbrogade og skal besøge Avilius?

Ellen: Når du har buzzet dig ind i opgangen og gået en enkelt etage op ad trappen til vores hoveddør, kan du bare træde indenfor. Noget af det første du vil se, når du træder ind, er en tavle, hvor der står, at du er velkommen til bare at sætte dig ind i vores stue, og at din samtalepartner eller psykolog vil komme ud og hente dig.

Hvordan kan det føles, at komme til første samtale?

Ellen: Det kan måske føles lidt særligt bare at træde ind, men jeg oplever det som en meget behagelig og uformel ankomst, der giver mulighed for at man lige kan lande og trække vejret. Hvis du synes, det ville føles tryggere at blive taget imod i døren, er du altid velkommen til at skrive det på forhånd, så vi kan gøre din ankomst så behagelig som muligt.

Hvordan ser det ud? Er der andre mennesker?

Ellen: For enden af gangen ligger stuen - her er der højt til loftet og mange siddepladser, og du kan sætte dig lige hvor du vil. Fra vores store vindue, der vender mod Vesterbrogade, kan man følge med i byens trafik, og lytte til afdæmpet musik. Afhængig af dagen og tidspunktet du kommer på, kan det være, der sidder et par andre i stuen. Det kan både være nogle af os der arbejder i Avilius eller andre klienter. Måske du kan høre lidt snak fra køkkenet eller summen fra terapilokalerne. Det kan også være, du er den eneste, og at der udover den stille musik er ro.

Ét af vores terapirum som vi kalder Det blå rum.

Hvordan mødes klienten og terapeuten hinanden for første gang? 

Ellen: Det er som regel i stuen, jeg møder min klient første gang. Her får vi lige hilst og introduceret os, og så vil jeg spørge, om du kunne tænke dig en kop kaffe eller te. Når vi begge er klar, går vi sammen ind i et af samtalerummene, hvor du har mulighed for at hænge (eller smide) dine ting og falde til rette i din stol. Allerede her kan du forhåbentligt mærke, at toppen af nervøsiteten eller spændtheden ved at møde op har lagt sig lidt.

Hvad handler det første møde om?

Oscar: Den første samtale er først og fremmest et møde mellem to mennesker - mig og klienten. Mit fokus er først og fremmest på at skabe en tryg og god oplevelse. Det betyder, at fokus i mindre grad er på at tage hånd om problemstillingen, men snarere at lytte, udforske og anerkende. Der bliver således typisk ikke forklaret eller interveneret særlig meget på første samtale. Jeg prøver at stille det rum til rådighed, der umiddelbart er brug for. Ofte kommer folk selv med rigtigt meget på en første samtale, men jeg prøver så vidt muligt at danne mig et helhedsindtryk af vedkommende og komme lidt rundt i deres liv og få nogle basic ting på plads.

Ellen: Den første samtale er svær at sætte på formel, da du selvfølgelig er en vigtig medskaber af den. Dog er der nogle ting, som går på tværs af alle de første samtaler i Avilius, og selvom jeg ikke kan tale på mine kollegers vegne, tror jeg, at mange af de ting, jeg selv kommer ind på ved en første samtale, gør sig gældende for mange af os.

Oscar: Jeg vil pointere, at Avilius jo er kendetegnet ved, at rigtig mange forskellige terapeuter arbejder individuelt – så hvordan man bliver modtaget afhænger jo af den enkelte, men de fleste praktiserer nok en eller anden udgave af ovenstående, og det samme gør de nok de fleste andre steder.

Har den første samtale en bestemt opbygning?

Ellen: Som regel vil jeg bruge de første 5-7 minutter på netop at fortælle lidt om rammerne for den første samtale – her kan du forhåbentligt læne dig lidt tilbage og finde dig til rette i rummet. I introen fortæller jeg lidt om mig selv og Avilius, hvad jeg som samtalepartner og psykologistuderende kan og ikke kan tilbyde, og at jeg selvfølgelig har tavshedspligt. Så kommer jeg til at spørge om dit samtykke til, at jeg kan skrive journal, og spørge ind til, om du har tidligere oplevelser med terapi. Jeg kan også godt lide at nævne, at et af formålene med denne første samtale er, at vi kan lære hinanden at kende, og at du også kan se det som en mulighed for at mærke, hvordan det er at være her. Det oplever jeg er med til, at vi begge lige kan sænke skuldrene og måske forventningerne til, hvad vi hver især skal "opnå" med denne første samtale. Når det er sagt, ved jeg også, at det kan kræve mod og tilløb at møde op, og at det derfor er vigtigt, at du kan gå fra samtalen og føle, at du har fået talt om det, der var vigtigt.

Hvad sker der efter introduktionen? 

Ellen: Efter denne introduktion, hvor du måske kun kan huske halvdelen af det, jeg har sagt, kan vi sammen tage hul på samtalen. Jeg stiller ofte et spørgsmål i retning af: "vil du ikke starte med at fortælle en lille smule om dig selv og hvordan din hverdag ser ud, og så kan vi derfra bevæge os ind på, hvad der fylder". På den måde kan du lige få talt dig lidt varm om noget, du måske har sagt tusind gange, og jeg kan få et lille indblik i, hvordan dit liv ser ud lige nu. Resten af samtalen kan se ud på mange måder og vil tage form efter, hvad vi sammen finder vigtigt at få talt om.

Vores toilet som altid står med åbne arme til at gribe et lille pusterum.

Hvordan afrundes den første samtale?

Ellen: De sidste 5-7 minutter af samtalen vil jeg bruge på at samle op på de ting, vi har talt om, og jeg vil også spørge ind til, om der er vigtige ting, vi ikke er nået omkring. Derudover vil jeg høre, hvad du håber at kunne få ud af dine samtaler i Avilius og evt. lave en prioriteret liste med dig. Jeg plejer som det sidste at spørge, hvordan det har været at være her i dag og sige tak for, at du kom og delte noget af dig selv.

Er det anderledes på Avilius i forhold til andre steder?

Oscar: Unikt ved Avilius er måske, at første samtale er en gratis introsamtale, hvormed den er lidt i parentes. Det er en slags smagsprøve uden at være en decideret første session i et egentligt forløb. Dermed er det også ret uforpligtende, hvilket jeg også lægger vægt på. "I dag er bare i dag" plejer jeg at sige. Så kan man gå hjem og mærke efter i et par dage og så tage stilling til, om man ønsker at starte et egentligt forløb op.

Kan du sige noget om, hvordan man kan have det efter første samtale?

Ellen: Da første samtale kan efterlade mange indtryk, kan det være forskelligt, om man har lyst til at booke en ny tid med det samme, eller om man har brug for at komme hjem og summe lidt over det. Begge dele er helt okay, så hvilken af de to muligheder, du vælger, er helt op til dig. Når vi har rejst os fra vores stole, og jeg har sendt dig godt afsted vil jeg sommetider blive ramt af tanken: "Gad vide, om de går herfra og tænker – “nu har jeg prøvet terapi, det virker umiddelbart ikke" – fordi første samtale nogle gange bliver meget "afdækkende". Jeg forsøger dog at huske mig selv på, at de fleste heller ikke forventer at forlade fitten med sin drømmekrop efter første træning. Som regel går man fra en første træning med en følelse af tilfredshed over, at man endelig har gjort noget godt for sig selv. Det kan selvfølgelig også være, man går derfra lidt øm, fordi man har fået aktiveret nogle muskler, man ikke vidste man havde, eller som bare har været i dvale for længe.

Uanset hvad er min overbevisning dog, at de timer man lægger i ‘den mentale fitness’ aldrig er spildt – og at det at møde op er et kæmpe skridt på vejen mod det, man gerne vil opnå.

At tage det første skridt og møde op til den første samtale er en af de største udfordringer, fordi det mentale arbejde forinden kan være besværligt, og man kan overveje det igen og igen. Derfor er det mega sejt at nå så langt i processen i sig selv. Det er vigtigt at anerkende og fejre det mod og den beslutning, det kræver at tage dette skridt. Husk den første samtale er gratis, hvis du vil snuse til Avilius. Håber det gav et indblik i vores søde praksis på Vesterbrogade 35 - Hav en skøn dag!

Velkommen til Avilius!

Et terapihus for unge, af unge. Vi laver individuel terapi og gruppeterapi til dig, der har brug for nogen at tale med.

Random artikler

02/09/21

Når alting er guld – nogle ord om meningsløshed

Vi løser et problem og venter på, at det næste opstår. Men den rigtige mening med det hele opstår i mellemrummet.

Skrevet af Markus Jacobsen

Foto af Jenny Amdi

29/02/20

Kan man føle sig ensom, selvom man har 1523 følgere?

Følelsen af at høre til er en universel forudsætning for os mennesker – så hvorforfor er der så mange af os, der føler os ensomme?

Skrevet af Anna-Regitze Vejby Voss

Foto af Anne Krogh

Avilius Bloggen

Er Avilius det rigtige for dig?

Book en tid direkte eller skriv til os her! Så vender vi tilbage hurtigst muligt.

I tvivl? Ring til os på 74 44 44 69!

Det er ok bare at være nysgerrig.

Uanset om du er klar til at starte i terapi, har konkrete spørgsmål eller bare vil vide lidt mere om os, kan du skrive til os her. Vi svarer i løbet af et par dage.

“Én dag af gangen med min ryg op af muren, hovedet helt i vejret og benene på jorden” — Artigeardit, Stå Op Gå Ned
“Hvis du kunne gøre det hele igen, ville du gøre det hele igen” — Caspar Eric, Alt hvad du ejer
“The only way out is through” — Iceage, Lockdown Blues
“For there is always light, if only we’re brave enough to see it – if only we’re brave enough to be it” — Amanda Gorman, The Hill We Climb
“Den der ønsker at leve livet om, har overhovedet ikke levet” — Karen Blixen, 1932